|
Vecas vīnogas reanimēšana 3 Mēnešus, 2 Nedēļas atpakaļ
|
|
Sveiki!
man situaacija taada, ka esmu nopircis divus (Jodupe un Gražina) staadus pagaajushajaa gadaa salaspils tirdzinjaa, kurus "neiebaazu" rudenii laika truukuma deelj un tie ir paarziemojushi tiiri, labi un centiishos tos tuvaakajaa laikaa "iebaazt". Taas izveeleejos peec garshas tuuliiteejai lietoshanai, ne raudzeeshanai. Bet staasts ir par citu lietu.
Man te sanaaca iespeeja pasaimniekot vienaa zemes gabalaa, kur kaadreiz ir bijushi mazdaarzinji. un pie vienas maajinjas ir ljoti sena viinoga. par taas esamiibu uzzinaaju tikai rudenii lasot aabolus. ieveeroju, ka aabelee bez aaboliem karaajas arii viinogu kjekari... shopavasar patiiriijo tos dzhungljus un secinaaju, ka pie naminja kaadreiz ir bijusi viinoga. shkjirni nepateikshu, bet taa ir zilaa, liekas, ka klasika, jo taadas ir daudzviet eestas. Ka tik ne zilgma. ir taa, ka taa viinoga bija izgaajusi aarpus kontroles un kljuvsui par mezhoniigo :) stiepjoties taalaak un augstaak. viss tur notika eenaa un dzhunglju apstaakljos. tagad esmu visu sakaartojis un secinaaju, ka viinogas centraalie zari ir vismaz kaadus metrus 8 gari, ka ne vairaak. tie naak aaraa no vienas vietas zemee, ir kopaa, kaadi 3-4 (vakaraa paskaitiishu preciizaak un pievienoshu te kaadu foto), kas sadalaas veel vairaakos. pie zemes stumbra diametrs ir kaadi 5 cm. pagaidaam ieriikoju taadu statiivu pie kaa to visu piestiprinaat (apmeeram kaa viinogas stiprina - caurules ar stiepli). piestiprinaaju neko negriezhot nost, jo nejauzhi to visu tur stiprinot noluuza viens zars un saaka gauzhi teceet sula. taatad nav iistais laiks to dariit laikam tagad. doma ir to visu vienkaarshi daudz maz sakaartot, lai tiek klaat saule un tas viss negulj uz zemes, jeb nekaapj aabelees. ir aizdomas, ka taas garaas steerbeles (8m) vajadzeetu griezt ne? bet ne tagad laikam. ko iesakat man dariit, lai to veco monstru savestu kaut kaadaa kaartiibaa? jo ogas rudenii bija gardas un daudz!
te ir soliitie foto kaa izskataas dabaa:
www.martiska.com/gallery.php?id=300
p.s. forums izskataas taads nedziivs :(
|
|
marti
Fresh Boarder
|
|
Last Edit: 2010/05/26 15:27 No marti.
|
|
|
Re:Vecas vīnogas reanimēšana 3 Mēnešus atpakaļ
|
|
|
Pirmajā piegājienā visu tik smalki neizlasiju, bet tagad gan....
Tā šķirne pareizi saucas - ZILGA, Paula Sukatnieka slavenākais veikums.
Var arī vīnā likt, bet ir arī ļoti laba ēšanai tāpat. Apskatiju arī fotogrāfijas, apmēram skaidrs, bet esi atstājis daudz par daudz to veco krāmu(zaru), priekš tik īsas špaleras. Ja gribi atstāt visus 8. metrus, tad arī taisi špaleru attiecīgi garu, ja ne, tad tur ļoti daudz jāgriež nost, bet to uzrakstot apstāstīt nav iespējams, arī ar 1 reizēju parādīšanu būs par maz, bet varbūt kādam ļoti labi "pielec", man nē, tik pēc pāris gadu darbošanās:)).....
Pavasaris, visi darbos līdz ausīm, protams, forums pamirst:((...., arī vēl gana jauns....
|
|
Girts
Fresh Boarder
|
|
|
|
|
Re:Vecas vīnogas reanimēšana 3 Mēnešus atpakaļ
|
|
|
jaa, jaa ;) man jau saakotneeji bija viss skaidrs, ka tik garas neatstaashu, tachu tiem pashiem galiem bija jau dzinumi un nevareeju saprast veel, kas veel tur diigs un kas nee. taapees saliku dubultaa visu, lai ne gulj zemee. negriezu veel neko nost, jo suloja un bija bazhas ka tas nenodara slikti. tachu, tagad peec viena gjirta teiktaa kooperatiivaa ;) sapratu, ka tas nekaitee un vareeja droshi griezt nost. nevar tagad saprast - varbuut, ka nav par veelu veel visu nogriezt un paspees tas viss veel shogad atjaunoties, sadziit jaunus dzinumus, jeb ja gribu shogad veel kaadu ogu, tad labaak atstaat kaa ir un graiziit rudenii pirms ziemoshanas. un veel bija te versija, ka taa nav zilga bet alfa... man nav ne jausmas kas taa ir. rudenii kaadu kjekaru nobildeeshu un saliidzinaashu ar paraugiem bildees :)
|
|
marti
Fresh Boarder
|
|
|
|
|
Re:Vecas vīnogas reanimēšana 2 Mēnešus, 4 Nedēļas atpakaļ
|
|
|
Sveicināts!
Tā jau ir, ja gribi kādu ogu, tad atstāj kā ir, vien lauz nost tos dzinumus, kas bez ķekariem, lai lieki nesabiezinātu to krūmu, vien atstājot tos dzinumus, kas var noderēt krūma atjaunošanai, tos sien maksimāli vertikāli uz augšu, lai izaug vareni un smuki nobriest, būs rudenī no kā krūmu ievirzīt pareizās sliedēs....
Labāk jau rudenī paņem kādu ķekaru un nāc uz Dabas muzeju, tur Biedrība ik septembra vidū rīko vīnogu izstādi, tad savācas arī visi aktīvākie vīnogu audzētāji, gan jau pa visiem noteiks, kas Tev tur aug...
|
|
Girts
Fresh Boarder
|
|
|
|
|